Miljövänliga transporter. ”Politiken måste börja ta ansvar”

Teknik & eventpodden
Teknik & eventpodden
Miljövänliga transporter. "Politiken måste börja ta ansvar"
Laddar in
/

Avsnitt 5

I det här avsnittet av Teknik & Eventpodden tipsar Transportföretagen om hur du får den mest miljövänliga transporten. Det blir fokus på miljövänliga transporter alltså. För visst går det ett stort antal lass runt om i landet, och över landsgränserna, med ljus, ljud, bild och dekor? Det måste det väl få göra, men hur kan vi göra transporterna så miljövänliga som möjligt?

Till min hjälp har jag tagit Tina Thorsell som är miljöpolitisk chef på Transportföretagen. Tina ger oss sina bästa tips och hon pekar också på vad hon tror stoppar en snabbare omställning till en helt el-driven fordonspark inom transportindustrin. Bland annat menar hon menar att politikerna måste börja ta ansvar och inte bara driva på.

”Politiken driver på rätt bra, men de tar inte sitt ansvar för att möjliggöra målen. De sätter upp ett mål för transportbranschen att minska utsläppen av växthusgaser med 70 procent till år 2030 jämfört med år 2010. Fine! Alla är med på det och tycker det låter bra. Men när de sedan inte ser till att det finns tillräckligt med el, eller el-infrastruktur, då är det som att sätta upp moroten, eller piskan, på 70 procent och sedan sätta på branchen ögonbindel och be dem springa snabbare. Det funkar inte!”

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen

Tina Thorsell ger två tips för vad du som transportköpare kan göra för att påverka hållbarheten

  • Prata med transportföretaget. Fråga om drivmedel och hur ni tillsammans kan påverka miljöpåverkan av transporten och var ute i så god tid som möjligt för att transportföretaget ska kunna miljöoptimera körningen
  • Efterfråga Fair Transportcertifiering, transportnäringens hållbarhetscertifiering av godstransporter på väg.

Nedan hittar du länkar till de två tidigare avsnitten av Teknik & Eventpodden

Här hittar du en länk till Transportföretagens hållbarhetsarbete

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *