MSB: Eventbranschen behöver ha med terrorhot i sin riskplanering

Teknik & eventpodden
Teknik & eventpodden
MSB: Eventbranschen behöver ha med terrorhot i sin riskplanering
Laddar in
/

Avsnitt 3

Det är dags för eventbranschen att steppa upp säkerhetsarbetet!

Risken för att ditt event ska bli utsatt för ett terrorangrepp är förmodligen minimal. Men eftersom ett event ofta samlar många människor på en plats skulle en attack få förödande konsekvenser. 

Enligt Petter Säterhed, som arbetar med säkerhet i offentlig miljö på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, bör åtminstone tanken på terrorhandlingar finnas med i eventplaneringen. Och det handlar inte alltid om stora åtgärder för att sänka sårbarheten mot våldshandlingar rejält.

”En så enkel sak som att ta bort täckta papperskorgar som finns i närheten av en eventuell köbildning sänker sårbarheten för ditt evenemang. En täckt papperskorg är en perfekt plats att gömma en sprängladdning på.”

Petter Säterhed, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Enligt Tomas Stålmarck, som driver eventbyrån Stålmarck Live och som också arbetar med eventsäkerhet, ser säkerhetstänket lite olika ut i branschen och är i stort sett intresseberoende.

”Försök att ha med en punkt som heter säkerhet genom hela projektplaneringen. Under den punkten kan ni samla allt som dyker upp längs vägen. Och förutsätt inte att ”någon annan” har koll på till exempel utrymningsvägar. Ställ frågan och förvissa dig om vad som gäller. Genom att verkligen veta hur förutsättningarna ser ut har du tagit ett stort steg i säkerhetsarbetet. Vi vill alla göra trygga event för våra kunder där personal, gäster och alla andra kommer hem säkert.”

Tomas Stålmarck, Stålmarck Live

Länkar till MSBs utbildningar

I ”Säkerhetsguide för evenemang” är följande avsnitt särskilt intressanta:

  • 2.3.5 och 2.3.6 angående skyddsstrategier och praktiska åtgärder
  • 3.3 angående riskbedömning för antagonistiska hot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *